Den 3 oktober kan du lyssna på vad psykosocialt säkerhetsklimat är på ett frukostseminarium med Rachael Berglund hos Afa Försäkring. Du kan läsa mer och anmäla dig här: Inbjudan: seminarium 3 oktober (apsis.one)
Rachael Berglund har även sammanfattat sin senaste vetenskapliga artikel om PSC:
Artikeln “Manager-driven Intervention for Improved Psychosocial Safety Climate and Psychosocial Work Environment” handlar om hur en chefledd insats kan förbättra den psykosociala säkerhetsklimatet (PSC) och minska psykosociala risker på arbetsplatsen. Studien följde anställda från olika team inom en organisation, uppdelade i interventions- och kontrollgrupper. Cheferna i interventionsgruppen fick en kort utbildning i psykosocial riskbedömning och ledarskap, medan data om PSC och psykosociala arbetsförhållanden samlades in vid tre tillfällen: start, efter sex månader och efter 18 månader.
Studien visade betydande förbättringar i interventionsgruppens PSC, särskilt inom ledningsstöd, prioritering och organisatoriskt deltagande. Dessa förbättringar höll i sig över tid, vilket visar på insatsens effektivitet. Dessutom hade insatsen en positiv inverkan på arbetsroller, medarbetarnas delaktighet i förändringar och kollegialt stöd, vilket understryker vikten av att bygga upp chefernas förmåga att hantera psykosociala risker på flera nivår i organisationen – då chefernas förutsättningar kan ibland vara ett hinder för dem när de försöker skapa en god arbetsmiljö.
Forskningen betonar den avgörande rollen som högsta ledningen har för att skapa ett positivt PSC och behovet av en mångfacetterad, flernivåansats för att hantera psykosociala risker. Genom att involvera chefer på alla nivåer och ge dem nödvändig utbildning och verktyg kan organisationer skapa en säkrare och hälsosammare arbetsmiljö. Studien framhåller också vikten av kontinuerligt engagemang och stöd från högsta ledningen för att säkerställa framgången med sådana insatser.
Sammanfattningsvis visar resultaten att chefledda insatser kan leda till betydande förbättringar i både det psykosociala säkerhetsklimatet och den psykosociala arbetsmiljön. Studien ger värdefulla insikter för organisationer som vill implementera effektiva strategier för att hantera psykosociala risker och betonar behovet av fortsatt forskning inom detta område.