FAQ – Frequently asked questions

FAQ – Frequently asked questions

Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna som kommer in till oss via vårt kontaktformulär.

Vad är COPSOQ?

COPSOQ är ett verktyg för att mäta den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på arbetsplatser. En av fördelarna med verktyget är att det är utvecklat både för att kunna användas inom forskningen men också i det praktiska arbetsmiljöarbetet. COPSOQ är utvecklat i Danmark och används i fler än 25 olika länder runt om hela världen. Du kan läsa mer om COPSOQ här.

Är COPSOQ gratis, kostar det något eller behövs något tillstånd?

Verktyget är som sådant gratis och kräver inget tillstånd för att användas. Däremot måste man vara uppmärksam på att hänvisa och referera korrekt, samt förhålla sig till gällande licens och användarrättigheter. All information som behövs för att genomföra en enkätundersökning med COPSOQ finns tillgängligt på denna hemsida, och det finns även möjligheter att knappa in sitt resultat och skapa egna profildiagram när undersökningen är färdig. Det är viktigt att tänka på att man inte plockar bort frågor inom olika skalor om man vill kunna jämföra sitt resultat med referensvärdena. Verktyget är validerat utifrån de nuvarande formuleringarna och dessa får därför inte förändras, se licens och användarrättigheter för mer information.

Genomför ni undersökningar gratis eller mot kostnad?

Fram till september 2017 hade vi möjlighet att genomföra kostnadsfria undersökningar syftande till att samla in data till hemsidans interaktiva diagram. Nu har vi samlat all information som behövs för att man själv kan skapa och genomföra en undersökning med COPSOQ här på hemsidan. Flera svenska företag erbjuder undersökningar baserade på COPSOQ, bl.a. företagshälsovård och organisationskonsulter.

Finns det en elektronisk version av enkäten?

Nej, det finns inte. När man själv ska genomföra en enkätundersökning väljer man det enkätverktyg som man tycker är bäst lämpat. Dessa hittar du lätt genom en sökning på internet med ordet "enkätverktyg" – det finns både de som är mot en kostnad och de som är kostnadsfria. Observera att COPSOQ inte finns i dessa verktyg, utan man får själv lägga in frågorna. Därtill finns det även olika företagshälsovård och organisationskonsulter som genomför undersökningar mot en kostnad.

Hur refererar jag korrekt till COPSOQ?

Berthelsen, H., Westerlund, H., Bergström, G., Burr, H. (2020) Validation of the Copenhagen Psychosocial Questionnaire Version III and Establishment of Benchmarks for Psychosocial Risk Management in Sweden. International Journal of Environmental Research and Public Health, Vol 17 (9), 3179

Är ni intresserade av samarbetspartners?

Absolut! Skriv till oss via kontaktformuläret om din idé, så hör vi av oss så snart vi kan.