Skalor
Hälsa och välbefinnande
Självskattad hälsa
Självskattad/upplevd hälsa är individens värdering av sitt eget samlade hälsotillstånd, och har visat sig vara en oberoende riskfaktor för både sjuklighet och dödlighet. Skalan ingår därför i många befolkningsundersökningar om hälsa och sjuklighet.
Samband och möjliga konsekvenser
Det har visat sig att individer som värderat sitt eget samlade hälsotillstånd som dåligt har en väsentligt högre dödlighet samt en ökad risk för sjukdom, sjukhusvistelser, förtidspension och frånvaro. Flera studier har även visat på ett samband mellan självskattad hälsa och förekomsten av cancer, hjärtsjukdomar, användning av sjukvård, droganvändning och dödlighet.
Det finns en koppling mellan en sämre upplevd hälsa och klass/status-aspekter. Samtidigt ligger ofta kvinnor lite sämre till än män vid en sådan mätning.
Frågor
I allmänhet, skulle du vilja säga att din hälsa är;
(Utmärkt, Mycket god, God, Någorlunda, Dålig)
Utbrändhet
Inom forskningen på utbrändhet pratar man i Maslach Burnout Inventory om tre olika komponenter: Utmatning, cynism och minskad prestationsförmåga. I COPSOQ fokuserar vi på den komponent som handlar om graden av fysisk och psykisk trötthet/utmattning hos medarbetaren.
Samband och möjliga konsekvenser
En förhöjd grad av utbrändhet hänger samman med förhöjd frånvaro, arbetsuppehåll, sömnbesvär, symptom på depression, risk för hjärtsjukdom och högre dödlighet. Därutöver påverkar det aspekter som motivation, produktivitet och kvaliteten i arbetet.
Utbrändhet är förbundet med höga kvantitativa krav, arbetstempo, känslomässiga krav, rollkonflikter och konflikt mellan arbete och privatliv. Men det finns också ett samband med flera relationella faktorer; låg grad av erkännande, låg grad av social gemenskap, låg förutsägbarhet och bristande tillit.
Frågor
Hur ofta har du saknat ork och energi?
Hur ofta har du varit fysiskt utmattad?
Hur ofta har du varit känslomässigt utmattad?
Stress
Stress definieras ofta som en kombination av spänning och olust. Korttidsstress kan vara nyttig och bra när man ska prestera lite mer än normalt. Däremot är en förhöjd stressnivå över en längre period skadlig för både livskvaliteten, arbetsinsatsen och hälsan.
Samband och möjliga konsekvenser
Långvarig stress ökar risken för hjärtsjukdomar, olika magbesvär, depression och sjukdomar i rörelseapparaten. Men det påverkar också den allmänna livskvaliteten. För arbetsplatsen kan stress få konsekvenser som större frånvaro, fler konflikter och lägre produktivitet.
Det finns ett starkt samband mellan stress och kvantitativa krav samt mellan stress och konflikt mellan arbete och privatliv. Oavsett orsaker till att en eller flera på en arbetsplats upplever hög stressnivå, är det centralt att det hanteras på arbetsplatsen. Det räcker inte att utgå ifrån ett individperspektiv, utan man behöver även fokusera på de orsaker som man som organisation och arbetsgrupp har möjlighet att påverka och förändra.
Frågor
Hur ofta har du haft svårt att koppla av?
Hur ofta har du varit lättretlig?
Hur ofta har du varit anspänd?