Framtidens kontor

Nyhet från 28 feb 2022

Utformningen av kontor har sett olika ut i olika tider, inom olika branscher och sektorer. Det finns många olika typer, och på senare år har vi sett en utveckling som i högre grad styr mot aktivitetsbaserade kontor.

Hur kontorsmiljöer utformas har stor betydelse för arbetsmiljön – även den organisatoriska och sociala. Den fysiska utformningen påverkar hur vi arbetar, hur vi möts och interagerar.

I en studie (delvis COPSOQ) genomförd före och efter ett universitets flytt till aktivitetsbaserade lokaler, visade resultatet på minskad produktivitet och tillfredsställelse med arbetet.

Under pandemin har en stor andel arbetat hemifrån – och som vi kunde berätta i ett par nyheter runt det senaste årsskiftet, har många upplevt det som positivt på flera sätt. Samtidigt kan distansarbete skapa utmaningar i relation till gemenskap och aspekter gällande arbetsklimat. Det är viktigt att komma ihåg, att även arbetsklimatet ska vara hållbart – och att tomma eller krympande kontor kan få konsekvenser för gemenskapen på arbetsplatser.

Läs mer om Förändringar väntar kontoret – i Publikt, som ges ut av Fackförbundet ST.

Dela artikeln